DÜYÛN-U UMÛMİYE

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, devletin genel borçlarına ayrılan gelirlerinin yönetimi. Bu amaçla oluşturulan uluslararası kumla, "Düyûn-u Umûmiye-i Osmaniye Vâridât-ı Muhassasa İdaresi" adı verilmişti.
1853'le 1873 yılları arasında Batılılaşma çabaları ve lüks tutkusu ile içeride ve dışarıda ağır bir borç yükü altına girildi. Yabancı devletler, İstanbul'daki alacaklı bankerlerle birlikte baskı grupları oluşturarak, devletten, alacak ve faizlerinin ödenmesi için sağlam kaynaklar gösterilmesini istediler. 1879'da ilk sözleşme yapıldı, daha sonra 3 Ekim 1880'de Osmanlı Devleti alacaklıları görüşmeye çağırdı. Aralık 1881'de "Muharrem Kararnamesi" (b. bak.) yayımlandı. Kurulan "düyûn-u umûmiye" (genel borçlar) yönetimi, "rüsum-u sitte" (altı vergi) adı verilen tuz, içki, ipek, damga, tütün ve balık avı gelirlere alacaklılar adına el koyma yetkisini aldı. Zamanla devletin başka gelirlerine de el koyduğu gibi, iç ve dış siyasetin düzenlenmesinde de belirleyici olmaya çalıştı.
Bursa ve o zamanki Hudavendigâr Vilâyeti, Düyûn-u Umûmiye yönetiminden en çok etkilenen yöreler arasında bulunmaklaydı. Buna göre, Bursa"da ve il çapında elde edilen ipek gelirinin tamamı, alacaklıların denetimine bırakılmıştı. Bu sistem, Birinci Genel Savaş içinde yadsınmış ise de, esas olarak kaldırılması Lozan barış antlaşmasıyla gerçekleşmiştir.


ÜYELERİMİZE İNDİRİM YAPAN FİRMALAR

BGC üyelerine indirim yapan sağlık ve eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler yenilendi. devamı

BGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU...

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen “BGC Başarı Ödülleri Yarışması”... devamı

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN: “BASINIMIZA KATKI İÇİN VARIZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’yı Basın Kültür Sarayı’ndak... devamı

BGC ÖDÜL SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Y... devamı

Marmara Bayram’ın konusu “Bursa turizmi”

Marmara Bayram Gazetesi’nde ana konu olarak “Bursa turizmi ve Bursa’nın bilinmeyen yöreleri” ele alınaca... devamı