FESTİVALLER, ŞENLİKLER VE ÖZEL GÜNLER

Uluslararası Bursa Festivali
Her yıl 12 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasında Bursa'da düzenlenen uluslararası festival, ilk kez Bursa Belediyesi ile Bursa Turizm ve Tanıtma Derneği'nin ortak girişimiyle, 1962 yılında Bursa'nın işgalden kurtuluş günü olan 11 Eylül'ü de içerecek biçimde 7-12 Eylül tarihleri arasında bir "halkoyunları festivali" olarak düzenlendi. Ertesi yıl, Bursa için eylül ayının esasen turizm mevsimi olduğu, bu bakımdan baharın sona erdiği döneme alınmasının yarar sağlayacağı düşüncesiyle, festival etkinlikleri 7-12 Temmuz tarihleri arasına alındı ve ilk Bursa Fuarı da aynı tarihler arasında açıldı.
Giderek geleneksel bir nitelik kazanan festival, sonraki yıllarda 12 Haziran'dan 12 Temmuz'a değin bir aylık süreye yaygınlaştırıldı; halkoyunları dışında çeşitli sanat ve kültür etkinlikleriyle zenginleştirildi. 1987'de Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'nın (b. bak.) kurulmasından sonra, her yıl bu kurum tarafından düzenlenmeye başlandı.
Çeşitli sanat olaylarına yer verilen festival boyunca, yerli ve yabancı sanatçı ve folklor uzmanlarının katılımlarıyla kültür etkinlikleri de düzenlenmektedir.

Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması
Uluslararası Bursa Festivali'nin son yedi gününde Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması yapılmaktadır. Bir folklor şöleni hâlinde yedi gün boyunca gündüz ve gece devam eden bu gösteriler, yalnız komşu ve yakın ülkelerin değil, Uzak Asya ülkelerinin de ilgisini çekmekte ve çok değişik ülkelerden katılımlar olmaktadır.
Pek çok yerli halk oyunları ekiplerinin dışında, kurulusundan bu yana Uluslararası Bursa Festivali'ne değişik zamanlarda katılan ülkeler şunlardır: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yugoslavya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, İtalya, Macaristan, Tunus, İsviçre, Hollanda, Almanya, İran, Avusturya, Çekoslovakya, Polonya, İsrail, Mısır.
Bursa Festivali kapsamı içinde yer alan halkoyunları gösteri ve yarışmaları, 1998 yılında UNESCO Uluslararası Halk Sanatları Organizasyonu tarafından 1999-2001 yıllarını kapsayan etkinlik takvimine alınmıştır.

Avrupa Filmleri Festivali
Bursa Büyükşehir Belediyesi, BKSTV, Avrupa Birliği Türkiye temsilciliği ve Avrupa Filmleri Festivali Girişim Grubu tarafından genellikle her yılın aralık ayı içinde düzenlenmektedir.
Bursa Edebiyat Günleri
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BKSTV tarafından her yıl mart ayında düzenlenmektedir. Tarih ve kültür kenti Bursa'nın, edebiyat değerlerini ortaya çıkarmak, tartışmak amacını güden bu etkinlikte sunulan bildiriler ayrıca kitap halinde yayımlanmaktadır.

Bursa Fetih Günleri
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BKSTV tarafından, her yıl 6 Nisan'da başlayarak bir hafta süreyle düzenlenen etkinlikleri kapsamaktadır.
Fetih günlerinde, kutlama ve anma törenleri dışında "Osmanlı Devleti kuruluş süreci", "Türbeleri Bursa'da bulunan ilk Osmanlı sultanlarının yaşam ve devlet anlayışları" ve "Osmanlı döneminde kentleşme, toplumsal-ekonomik gelişme" konularının tartışıldığı panel, konferans, gösteri vb. etkinlikler yapılmaktadır.

Bursa Kurtuluş Şenliği
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BKSTV tarafından, her yıl, Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan 11 Eylül'ü kapsayacak biçimde şenlik ve etkinlikler düzenlenmektedir.
Ulusal Bursa Kısa Film Günleri Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BKSTV tarafından 1995ten bu yana her yıl şubat ayı içinde düzenlenmektedir. Bu etkinlik, Avrupa yapımı kısa film gösterileri sırasında, Türkiye'de ve Türk yapımcılar tarafından üretilen kısa filmlerin gösterimi olarak ayrıca gerçekleştirilmektedir.

Uluslararası Lâle Festivali
Bursa Botanik Parkı'nda ilki 1998 yılından başlayarak nisan/mayıs aylarında Soğanlı Botanik Parkı'nda düzenlendi.
1998'de UNESCO Uluslararası Halk Sanatları Organizasyonu'nun 1999-2001 yıllarını kapsayan etkinlik takvimine alındı.

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali
1997'den bu yana Bursa Büyükşehir Belediyesi, BKSTV ve Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği'nin (ASSİTEJ) Türkiye temsilciliği tarafından her yıl kasım ayında düzenlenmektedir (1999'da 1-6 Kasım arasında).
1998 yılında UNESCO Uluslararası Halk Sanatları Organizasyonu'nun 1999-2001 yıllarını kapsayan etkinlik takvimine alınmıştır.

Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Festivali
Bursa Büyükşehir Belediyesi, BKSTV ve Uluslararası Gölge Oyunları Birliği'nin (UNÎMA) Türkiye temsilciliği tarafından her yıl kasım ayı içinde düzenlenmektedir.
1998'de UNESCO Uluslararası Halk Sanatları Organizasyonu'nun 1999-2001 yıllarını kapsayan etkinlik takvimine alındı.

Karagöz Çilek ve Kiraz Festivali (Orhaneli)
Orhaneli'de, Karagöz'ün yörede konar göçer Karakeçili Türkmen oymağından Karaoğuz adlı kişi olduğuna inanılır. Bu nedenle 1992 yılından itibaren kiraz mevsiminde Orhaneli'de Karagöz Çilek ve Kiraz Festivali düzenlenmektedir.

Gemlik Zeytin Dalı Halkoyunlan Yarışması
Gemlik'te mayıs ayının son haftasında, Marmara Bölgesi ve çevresi halkoyunlan ekiplerinin katılımıyla yapılan yarışma. Folklor tutkunu Ahmet Süren'in (b. bak.) girişimleri üzerine Gemlik Belediyesiyle Gemlik Halk Dansları ve Folklor Derneği tarafından 1992 yılından itibaren düzenlenmektedir.
Gemlik Kurtuluş Günü Şenlikleri Gemlik'te, ilçenin düşman işgalinden kurtuluş günü olan 11 Eylül'de düzenlenen şenlik. Çeşitli kültürel etkinlikler ve halk dansları topluluklarının gösterileriyle sürdürülmektedir.

Muratoba Köyü Kiraz Bayramı
Gemlik İlçesi'ne bağlı kirazlarıyla ünlü Muratoba köyünde, her yıl 13 Haziran günü kutlanan bayram. Zaman zaman aksamaktadır.

Üzüm Festivali (İznik)
Üzümü ile ünlü İznik İlçesi'nde, 1969 - 1978 yılları arasında, eylül ayının üçüncü cumartesi günleri düzenlenen festival. Sonraki yıllarda çeşitli nedenlerle yapılamamıştır.
Zeytin Festivali (Orhangazi) 1978 yılından beri her yıl, zeytin ürününün toplanma zamanına denk düşen kasım ayının ikinci pazartesi günü düzenlenir. İlçe Kaymakamlığı, Belediye ve Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin eşgüdümüyle gerçekleştirilen festivale, çevredeki zeytin yetiştirici köyler katılmaktadır. Festival, iyi ürün yetiştiren üreticilere ödüller verilmesi ve çeşitli etkinliklerle şenlik hâlinde bir gün boyunca devam etmektedir. Festival süresince "Zeytin Dane", "Zeytin Güzeli", "Bahçe Bakımı", "Ulusal Karikatür" ve "Zeytinyağlı Yemek" yarışmaları yapılmakta, ayrıca bir "Kervan Geçişi" düzenlenmektedir.


ÜYELERİMİZE İNDİRİM YAPAN FİRMALAR

BGC üyelerine indirim yapan sağlık ve eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler yenilendi. devamı

BGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU...

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen “BGC Başarı Ödülleri Yarışması”... devamı

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN: “BASINIMIZA KATKI İÇİN VARIZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’yı Basın Kültür Sarayı’ndak... devamı

BGC ÖDÜL SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Y... devamı

Marmara Bayram’ın konusu “Bursa turizmi”

Marmara Bayram Gazetesi’nde ana konu olarak “Bursa turizmi ve Bursa’nın bilinmeyen yöreleri” ele alınaca... devamı