FETRET DEVRİ (Fasıla-i Saltanat)

Bayezit I Yıldırım'ın 1402'deki Ankara Savaşı sonrasında Timur'a yenilerek tutsak düşmesinden ve ölümünden sonra, Mehmet I Celebi'nin kardeşler arası saltanat kavgalarından üstün çıkışına değin geçen yaklaşık onbir yıllık süreye Osmanlı tarihçilerince verilen ad. "Fasıla-i saltanat" da denilir.
Ankara yengisinin ardından, Timur, daha önce Anadolu'da Osmanlı topraklarına katılan beylikleri eski beylerine geri verdi. Yıldırım'ın oğullarına da Bursa ve Balıkesir dolaylarıyla Trakya topraklarını bıraktı. Çelebi Mehmet savaşın ardından, valisi olduğu Amasya'ya çekildi. Süleyman Çelebi Trakya'ya geçti. Öteki iki şehzade îsa ve Musa çelebilere de, Bursa ve Karesi (Balıkesir) yöreleri yurtluk olarak verildi. Tutsak Yıldırım Bayezit'in ölmesi ve Timur'un, Mehmet ve Süleyman çelebilerden yıllık vergi vermek ve bağlılık sözü alarak Türkistan'a dönmesinden hemen sonra, dört şehzade arasında kıyasıya bir saltanat kavgası başladı. Timur'dan aldığı buyrukla babasının cenazesini Bursa'ya getiren Musa Çelebi, bu konumu dolayısıyla bazı ümeranın da çevresinde toplanması üzerine, Karesi'de bulunan kardeşi İsa Celebi'nin üzerine yürüdü ve onu yenilgiye uğrattı. Bursa'da hutbe okutup para bastırdıysa da, Isa Celebi'nin toparlanarak üzerine gelmesi üzerine Amasya'daki kardeşi Mehmet Çe-lebi'ye sığınmak zorunda kaldı.
Çelebi Mehmet'in, Anadolu topraklarının ikisi arasında bölüşülmesi önerisine, İsa Çelebi büyük kardeş olduğu gerekçesiyle karşı çıktı. Bunun üzerine iki kardeşin orduları Uluabat yakınlarında savaşa tutuştular, İsa Çelebi yenildi ve kaçarak Bizans'a sığındı (1404). Oradan Süleyman Celebi'nin denetimindeki Edirne'ye geçerek onunla işbirliğine yöneldi.
Mehmet Çelebi, Bursa'da adına hutbe okutup para bastırarak padişahlığını ilân etmiş oldu. Ancak Süleyman Celebi'nin ordusuyla desteklediği İsa Çelebi, bir kez daha Bursa üzerine yürüdüyse de yenilgiden kurtulamadı. Canını kurtarabilmek için Karamanoğlu Mehmet Bey'in yanına kaçtı. Ancak Mehmet Çelebi ile anlaşan Karamanoğlu, İsa Çelebi'yi öldürttü (1405).
Çelebi Mehmet'in Anadolu'da güçlenmekte oluşunu kendi egemenliği için tehlikeli bulan Süleyman Çelebi, büyük bir ordunun başında Çanakkale boğazını geçerek Bursa üzerine yürüdü. Çelebi Mehmet, savaşa tutuşmaktansa Amasya'ya çekilip uygun zamanını kollamayı uygun buldu. Süleyman Çelebi Ankara'yı da ele geçirdi ve Bursa'ya döndü. Mehmet Çelebi,'kardeşinin üzerine birkaç akın düzenlediyse de başarılı olamadı. Bunun üzerine Karamanoğlu ile anlaştı, kardeşi Musa Çelebi'yi de bir ordunun başında Trakya'ya gönderdi. Süleyman Çelebi, Aydınoğlu Cüneyt Bey'i de yanına alarak Musa Çelebi'nin üzerine yürüdü ve onu yenilgiye uğrattı. Musa Çelebi Eflak'a kaçtı, Eflak voyvodası ve bazı ümera ile anlaşarak, onların da katkılarıyla kurduğu yeni bir ordu ile Edirne'yi bastı ve kardeşi Süleyman Çelebi'yi öldürttü (1411).
Edirne'de adına hutbe okutan ve para bastıran Musa Çelebi, Bursa'daki kardeşi Mehmet Çelebi'nin padişahlığını tanımadığını ilân etti. Kendisini desteklemekten kaçınan imparator Manuel'i cezalandırmak amacıyla Bizans'ı kuşattı (1411). Bunun üzerine İmparator, Çelebi Mehmet'i Rumeli'ne geçmeye çağırdı. 15.000 kişilik bir orduyla ve Bizans donanmasıyla İstanbul boğazından karşıya geçen Mehmet Çelebi, Çatalca yakınlarındaki Inceğiz'de yapılan savaşta yenik düşerek yeniden Anadolu'ya çekildi. 1412'de bir kez daha yenilgiye uğrayan Mehmet Çelebi, kardeşinin yanandaki ümera ile gizlice ilişki kurdu. Onların çağrısı üzerine yeniden Rumeli'ne geçti. İki kardeşin orduları Çamurluderbent'te karşılaştılar. Vardıkları gizli anlaşma gereği, Musa Çelebi'nin ordusundan önemli bir güç Mehmet Çelebi tarafına geçti. Musa Çelebi, yaralı olarak kaçmaya çalışırken öldürüldü (1413).
Böylece, Osmanlı devletinin güçsüz duruma düşmesine yol açan kardeşler arası saltanat kavgası, tarihçilerin deyimiyle "Fetret devri" veya "Fasıla-i saltanat" bunalımı sona ermiş oldu (Bak. OSMANLI İMP...., MEHMET I, EMİR SÜLEYMAN, MUSA ÇELEBİ, ÎSA ÇELEBİ).


ÜYELERİMİZE İNDİRİM YAPAN FİRMALAR

BGC üyelerine indirim yapan sağlık ve eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler yenilendi. devamı

BGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU...

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen “BGC Başarı Ödülleri Yarışması”... devamı

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN: “BASINIMIZA KATKI İÇİN VARIZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’yı Basın Kültür Sarayı’ndak... devamı

BGC ÖDÜL SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Y... devamı

Marmara Bayram’ın konusu “Bursa turizmi”

Marmara Bayram Gazetesi’nde ana konu olarak “Bursa turizmi ve Bursa’nın bilinmeyen yöreleri” ele alınaca... devamı