Açıklama 03.07.2013

Bu sayfa 2013-07-03 18:00:02 tarihinde yayınlandı ve 4034 kez okundu.

Taksim Gezi Parkı olaylarının medyaya etkileri, sansür uygulamalarının ardından bu defa işten çıkarmalar ve istifa ile devam ediyor.


Olaylarla ilgili sosyal medyada yorum yapan iki basın çalışanı, bu yorumları nedeniyle işsiz kalırken, hedef gösterilen bir basın çalışanı da istifa etmek zorunda bırakıldı.

Marmarabirlik Basın Danışmanı ve Sürekli Basın Kartı sahibi İhsan Bölük ile OLAY Medya İnternet Sorumlusu ve Basın Kartı sahibi Berhan Soner, kişisel twitter hesaplarından yaptıkları yorumlar nedeniyle işten çıkartıldılar.

İşten çıkarma gerekçesi olarak yazılı bildirimlerde “verimsizlik” gösterilse de, gerçek nedenin bu olmadığı öğrenildi. Söz konusu basın çalışanlarına sosyal hakları eksiksiz ödeneceği açıklanırken, gerçek işten çıkarma nedeninin siyasi baskı olduğu bildirildi.

 TRT Bursa Temsilcisi Cihat Özkan da, başka bir görevi devralması nedeniyle istifa ettiğini duyurdu. Oysa bu istifanın, haftalık bir yerel gazete tarafından meslek etiğine ve hukuka yakışmayan bir şekilde; Özkan’ın dahlinin olmamasına rağmen medya çalışanı eşinin twitter yorumları nedeniyle hedef gösterilmesinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

İhsan Bölük’ün işten çıkarılmasında devreye girdiği öğrenilen AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım bir süre önce bir törende yaptığı konuşmada, “Bizler bu olaylarla kuzu postuna bürünen yılanları gördük ve bu kişileri tek tek not ettik. O kişiler bizim yanlarımızda dolaşırken yalakalık yapıyorlardı. Ama bu olaylarda nasıl silkindiklerini gördük ve notumuzu aldık. Ama açık söylüyorum yanlarına kalmayacak, görecekler” demişti.

Oysa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir Anadolu Ajansı çalışanının twitterdaki eleştirel yorumları üzerine açıklama yapmış, sosyal medyanın kişisel görüşleri yansıttığını, kurumları bağlamadığını söylemişti. Sayın Arınç bunları söylerken, aynı partiye mensup Bursa Milletvekilinin gazetecilerin işten çıkarılmasına yönelik sözleri ve eylemlerini anlamak mümkün değildir. Beklentimiz, bu haksız uygulamaların sona erdirilerek, meslektaşlarımızın işe iadelerinin sağlanmasıdır.

Çünkü, meslektaşlarımızın sosyal medya üzerinden yaptıkları yorum ve açıklamalar kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Bu açıklamalar nedeniyle meslektaşlarımızın işten çıkarılmaları veya istifa etmek zorunda bırakılmaları iletişim ve düşünce özgürlüğü açısından asla kabul edilebilir değildir. Gazetecilerin tehdit edilmesini, hedef gösterilmesini, bununla da yetinilmeyerek devreye girilip işsiz bırakılmalarını kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki, basın çalışanlarının özgürlüğü; halkın gerçekleri öğrenme, doğru bilgi edinme ve düşüncenin serbestçe yayılma hakkının bir parçasıdır.

Kamuoyuna duyurulur.

 

Nuri KOLAYLI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

ÜYELERİMİZE İNDİRİM YAPAN FİRMALAR

BGC üyelerine indirim yapan sağlık ve eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler yenilendi. devamı

BGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU...

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen “BGC Başarı Ödülleri Yarışması”... devamı

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN: “BASINIMIZA KATKI İÇİN VARIZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’yı Basın Kültür Sarayı’ndak... devamı

BGC ÖDÜL SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Y... devamı

Marmara Bayram’ın konusu “Bursa turizmi”

Marmara Bayram Gazetesi’nde ana konu olarak “Bursa turizmi ve Bursa’nın bilinmeyen yöreleri” ele alınaca... devamı