TARİHÇE



GAZETECİLER SOSYAL HİZMETLER VE EMEKLİLİK VAKFI TARİHÇESİ

 

Gazeteciler Sosyal Hizmetler Ve Emeklilik Vakfı Bursa'da 17 Ekim 1988 tarihinde kuruldu. Vakfın amacı, Vakıf Senedi’nin 2. maddesinde şöyle belirtilmektedir:

"Vakıf, çalışan veya emekli gazetecilerin sıhhi, mesleki ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak, Cemiyet Basın Merkezi ile yazlık dinlenme yerleri kurmak donatmak ve işletmek, muhtaç durumdaki hasta veya yaşlı veya malul gazeteciler için Bakımevi ve Huzurevi kurmak donatmak ve işletmek, gazetecilik mesleğinin ve bu meslek mensuplarının her bakımdan gelişmelerini sağlayıcı çalışmalar yapmak, yaptırmak ve teşvik etmek ve bu amaçlara ulaştırıcı maddi ve manevi vasıtaları ve şartları hazırlamak amacını güder. Böylece Genel Bütçedeki bir kısım kamu giderlerine, özel ve katma bütçelerle karşılanan bazı kamu hizmetlerine katkıda bulunur, bunların yükünü hafifletir "

Vakıf, dönemin Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Hakkı İşsevenler, yönetim kurulu üyeleri İsmail Akgül ve Ahmet Emin Yılmaz ile dönemin Bursa Valisi Erdoğan Şahinoğlu tarafından kuruldu.

Kurucu üyelerin 5 Aralık 1988 günü gerçekleşen ilk toplantısında yapılan görevlendirmede, vakıf başkanlığını İbrahim İşsevenler, yönetim kurulu üyeliklerini ise Erdoğan Şahinoğlu (Bursa Valisi), Orhan Gençoğlu, İsmail Akgül, Tahsin Ardıç, Ahmet Emin Yılmaz, Yılmaz İşel ile Mehmet Özman üstlendiler.

İşsevenler başkanlığındaki vakıf yönetim kurulunun ilk kararı ve ilk işi, Bursa Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı ile Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne Ataevler’deki Basın Kültür Sarayı’na taşınıncaya değin hizmet veren Heykel’de Sema Apartmanı’nın 3. katındaki daireyi kazandırmak oldu.

Vakfın ilk olağan genel kurulu 12 Ekim 1989 günü, vakıf merkezinde yapıldı. Seçilen yönetim kurulu görev bölümünü şu şekilde yaptı:

Başkan: İbrahim İşsevenler

Genel Sekreter: Tahsin Ardıç

Üyeler: Ferit Güler, İsmail Akgül

11 Şubat 1993’te yapılan İkinci Olağan Genel Kurul sonrasında, bu listeye üye olarak Erol Bilenser dahil olurken, genel sekreterlik görevine Ferit Güler getirildi.

22 Mart 1996 günü toplanan 3. Olağan Genel Kurul’da vakıf üyeleri İbrahim İşsevenler başkanlığındaki yönetim kuruluna onay verdi. İşsevenler’in vefatı üzerine genel kurulda yönetim kurulu yedek listesinde birinci sırada bulunan Ahmet Emin Yılmaz, olağanüstü genel kurula değin görev yapmak üzere yönetim kurulu üyeliğine getirildi.

Vakfın 14 Haziran 1997 günü toplanan ilk olağanüstü genel kurulunda, yönetim kurulu üyeliğine M. Nuri Kolaylı, Ziya Pilevneli, Orhan Taşanlar (Bursa Valisi), Tahsin Ardıç ve Ahmet Emin Yılmaz seçildiler. Yönetim kurulu görev bölümünü şöyle yaptı:

Başkan: Mehmet Nuri Kolaylı

Genel Sekreter: Ziya Pilevneli

Üyeler: Orhan Taşanlar, Tahsin Ardıç, Ahmet Emin Yılmaz

Vakfın, bunu izleyen 4. ve 5. olağan genel kurullarında da M. Nuri Kolaylı başkanlığındaki yönetim kurulu yeniden seçildi. Ancak, 2004 yılında Ziya Pilevneli’nin vefatı üzerine Hasan Taşkın yönetim kurulu üyesi olurken; 2005 yılında M. Nuri Kolaylı’nın başkanlık görevinden ayrılması nedeniyle bu görevi Tahsin Ardıç üstlendi. Bu dönemde, Gazeteci, Yazar Yılmaz Akkılıç ve Akkılıç Ailesi, sahibi oldukları iki daire ile Yılmaz Akkılıç’ın Akkılıç Kültürevi’ndeki kitaplarını vakfa bağışladı. Bu bağış ve protokolü, günümüzde yaklaşık 50 bin cilt kitap barındıran Nilüfer- Akkılıç Kütüphanesi’nin başlangıcını oluşturdu.

18 Mart 2006 günü toplanan olağan genel kurul sonrasında yeni yönetim şöyle belirlendi:

Başkan: Tahsin Ardıç

Genel Sekreter: M. Nuri Kolaylı

Üyeler: A.Emin Yılmaz, Teoman Alper

Bu yönetim döneminde vakıf, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin Nilüfer Ataevler’de inşasını tamamlayarak faaliyete geçirdiği Basın Kültür Sarayı’na taşındı. Nilüfer Belediyesi ile birlikte kurulan Nilüfer-Akkılıç Kütüphanesi ile Bursa Basın Müzesi de burada aynı yıl hizmete girdi.

Vakıf Başkanı Kolaylı, müze ve kütüphane girişimi konusunda dönemin mülki amirini şöyle bilgilendiriyordu:

“Gazeteciler Sosyal Hizmetler Vakfı, temel amacını "meslek mensuplarının her bakımdan gelişmelerini sağlayıcı çalışmalar yapmak" olarak belirlerken, gazetecilik mesleğinin kamunun genel sosyal ve kültürel ihtiyaçlarıyla uyum halinde olan alanlarda faaliyet göstermeyi özel bir yükümlülük olarak belirlemiştir.

Vakfımız basın mesleğiyle ilgili araştırmalar yapar, yaptırır ve mesleki kurslar açar ve açtırır, mesleki seminerler tertipler veya tertipletir. Cemiyet tarafından veya özel yahut kamu kuruluşlarınca düzenlenen bu türlü çalışmalara ve yardımlara katılır, maddi ve manevi katkıda bulunur.

Vakıf senedinin 4. maddesi ise, vakfın, hiçbir faaliyetinde kar veya kazanç gayesi güdemeyeceğini ve safi gelirinin yüzde seksenini, genel, özel ve katma bütçeli kamu kuruluşlarının görevleri çerçevesinde değerlendirmesini güvence altına alır.

Bu çerçeveden olmak üzere, Gazeteciler cemiyetinin düzenlediği ve katılımızla onurlanan "24 Temmuz Dayanışma Gecesi"nde, huzurunuzda yaşananlar kayda değerdir.

Sayın Yılmaz Akkılıç, yaklaşık 6 bin kitap ile henüz tümü tasnif edilmemiş çok sayıda tarihsel belge ve Mustafa Kemal Atatürk'ün kentimizi şereflendirdiği gezilerinin tüm fotoğraflarını içeren kütüphanesini vakfa bağışlamıştır. Akkılıç'ın bağışı belge ve kitapların büyük bölümü, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da akademik çalışma ve araştırmalarda değerlendirilecek niteliktedir.”

Vakfın 7. Olağan Genel Kurulu ise, 22 Mart 2009’da Basın Kültür Sarayı’nda yapıldı. Yönetim kurulu şu şekilde belirlendi:

Başkan: A. Emin Yılmaz

Gen Sekreter: M. Nuri Kolaylı

Üyeler: Murat Kuter, Erdal Çolak

7. Olağan Genel Kurul'da seçilen yönetim kurulu, halen görevini sürdürmektedir.






ÜYELERİMİZE İNDİRİM YAPAN FİRMALAR

BGC üyelerine indirim yapan sağlık ve eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler yenilendi. devamı

BGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU...

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen “BGC Başarı Ödülleri Yarışması”... devamı

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN: “BASINIMIZA KATKI İÇİN VARIZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’yı Basın Kültür Sarayı’ndak... devamı

BGC ÖDÜL SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Y... devamı

Marmara Bayram’ın konusu “Bursa turizmi”

Marmara Bayram Gazetesi’nde ana konu olarak “Bursa turizmi ve Bursa’nın bilinmeyen yöreleri” ele alınaca... devamı