Ayşe Kulin: İnsan olmak zor bir iş

Bu sayfa 2010-05-27 10:32:48 tarihinde yayınlandı ve 3377 kez okundu.

Aydınlarla Yüzyüze Söyleşileri 2010, Yazar Ayşe Kulin’in katıldığı son etkinlikle tamamlandı.


Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile Nilüfer Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği  "Aydınlarla Yüzyüze Söyleşileri”nin bu yılki son konuğu yazar Ayşe Kulin oldu.

Basın Kültür Sarayı'ndaki Uğur Mumcu Etkinlik Salonu'nda saat 20.00’de başlayan, yaklaşık iki saat süren söyleşide Ayşe Kulin “İnsan Olmak” üzerine konuştu ve dinleyicilerinin soruların yanıtladı.

Ayşe Kulin, Bursa’ya, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin çağrısı üzerine on yıl önce de bir söyleşi için geldiğini hatırlatarak sözlerine başladı.

Söyleşinin konu başlığının “İnsan Olmak” olarak belirlenmesinin kendi önerisi olduğunu ifade eden Ayşe Kulin, “İnsan olmak nedir? İnsan kimdir?” diye sorulduğunda,   farklı yerlerde farklı yanıtlar alınabileceğini söyledi.  Kulin, Konunun felsefi, dini ve edebi olarak tarih boyunca ele alınan bir konu olduğunu da belirterek şöyle konuştu:

“Farklı toplumlara, topluluklara ve kültürlere göre insana ilişkin farklı tanımlar var.  İnsan olmak, gerçekten insan olmak cidden zor bir iş, ama bunu başaranlar da vardır. Fakat,  bu ayrı bir konu.  Ben filozof değilim, toplumbilimci de değilim. Teolog veya sosyolog da değilim. Ben yalnızca bir yazarım.  O halde insanı, bir insanın üzerinden anlatabilirim ancak. O insan Türkan Saylan hocadır…”

Ayşe Kulin, Türkan Saylan’ı, dolayısıyla insanı anlattığı kitabına, Türkan Saylan’ın yakın arkadaşı Gökşin hanımın mektuplarını okutmasının neden olduğunu söyledi.  

Türkan Saylan ile Gökşin hanımın çok yakın arkadaş olduklarını ve öğrencilik yıllarından itibaren sürekli yazıştıklarını belirten Kulin; “Gökşin’in verdiği mektuplar Türkan Saylan hocanın hayatının çizgisini çok erken yaşlarda belirlediğini, onu neredeyse hiçbir rastlantıya yer bırakmadan çok bilinçli olarak kendi elleriyle inşa ettiğini ortaya koyuyor” dedi.

Kulin, Türkan Saylan’ın bir öğrencisinin, Saylan’a: “ Ne zaman maydanoz yıkasam annemi; ne zaman hastamın çıplak sırtına dokunsam sizi hatırlıyorum” diye yazdığını, öğrencisinin bu sözlerinin, Türkan Saylan’ın öğrencileri ile de çok yakın olduğunu gösterdiğini ifade eden Kulin “Türkan Saylan tüm enerjisini, tüm zamanı yalnızca hastalarına veya “Kardelenler”e  hasretmiş  bir hoca değildi; anlaşılıyor ki onun öğrencisi olmak da ayrı bir şanstı. Cüzzamlı hastaya dokunmak, cüzamlı bir hastaya sarılmak, onunla dans etmek, onu yanağından öpmek Türkan Saylan’dan önce duyulmuş bir şey değildi. Öğrencileri de onun gibi yetiştiler ve hocalarıyla beraber cüzzamın sonunu da getirdiler” diye konuştu.

Söyleşinin devamında, Türkan Saylan’ın mektuplarından bölümler aktaran ve yaşamından kimi kesitleri anlatan Ayşe Kulin, sözlerini şöyle tamamladı:

“ Türkan Saylan çok özel bir ailede dünyaya gelmişti. Baba ve dedeyi,  yani hem babayı hem de babanın babasını şehit vermiş, dininde ibadetinde bir aile. Annesi  Hristiyan, ama o da, evlendikten sonra  Müslüman oluyor ve ibadetini hiç ihmal etmiyor. Biliyorsunuz, neler uyduruldu hakkında. Hristiyan olduğu bile söylendi.  Son dönemlerde evi de basıldı. Bundan dolayı belki üzüldü, ama yıkılmak bir tarafa o baskından inanılmaz bir güç aldı…

Türkan Saylan özel yetenekleri, özel yetkinlikleri olan bir insandı. Hayatını cüzam hastalığının yok edilmesine adadı.  Onun olağanüstü çabaları sayesinde bugün, Türkiye’de cüzamlı sayısı yalnızca otuz veya kırkla sınırlı. Onlar da biliniyor ve tedavi ediliyor…”

Aydınlarla Yüzyüze Söyleşileri Yazar Ayşe Kulin’in katıldığı son etkinliğin ardından sona erdi. Ayşe Kulin’in söyleşisinin ardından kürsüye çıkan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı şunları söyledi:

Alanında uzman ve etkin bir sivil toplum kuruluşu olan Bursa Gazeteciler Cemiyetimizin, Nilüfer Belediyesi ile birlikte organize ettiği Aydınlarla Yüzyüze 2010 Söyleşilerinin bu akşam sonuncusunu gerçekleştiridik. Aydınlarla Yüzyüze Söyleşileri’miz, Aydın Doğan’dan Ahmet Ümit’e, Altan Öymen’den, bu akşamki konuğumuz Ayşe Kulin’e kadar 40’a yakın alanında uzman konuğumuzu her Salı akşamı saat 20.00’de sizlerle buluşturdu. Bu akşam son etkinliğini gerçekleştirdiğimiz Aydınlarla Yüzyüze Söyleşileri’ni, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kitap haline getirerek, gelecek kuşaklara benzersiz bir belge daha sunmayı hedefliyoruz.

BGC Başkanı Kolaylı’nın konuşmasının ardından Nlüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarafından Ayşe Kulin’e teşekkür plaketi verildi.

ÜYELERİMİZE İNDİRİM YAPAN FİRMALAR

BGC üyelerine indirim yapan sağlık ve eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler yenilendi. devamı

BGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU...

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen “BGC Başarı Ödülleri Yarışması”... devamı

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN: “BASINIMIZA KATKI İÇİN VARIZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’yı Basın Kültür Sarayı’ndak... devamı

BGC ÖDÜL SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Y... devamı

Marmara Bayram’ın konusu “Bursa turizmi”

Marmara Bayram Gazetesi’nde ana konu olarak “Bursa turizmi ve Bursa’nın bilinmeyen yöreleri” ele alınaca... devamı