AZMAN, Ekrem

(înegö! 1934) Tiyatro tutkunu, işadamı. 14 yaşında babasını yitirdiği için eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı ve babasının işi olan ayakkabıcılık mesleğine başladı. 1940'lı yıllarda Halkevlerinin getirdiği entelektüel ortamda, İnegöl'de bir araya gelen bir grup "okur-yazar" gence katıldı. Türk ve dünya yazınının klasiklerini bu dönemde okudu. Gruptan, sonraları Orhan Tercan, Ahmet Necdet, Refik Cabi, Adnan Özkan, Yaşar Faruk İnal gibi kimi edebiyatçı ve yayıncılar çıkacaktır.
Resme duyduğu yakın ilgi dolayısıyla Bursa'da bir dokuma fabrikasında desinatör olarak iş buldu. Böylelikle askerlik öncesinde kendisini tekstil sektörü içinde buldu. Askerlik dönüşü aynı iş kolunda, ancak bu kez jakarlı kumaş dokunan bir işyerine girdi. Zamanla bu iş kolunda uzmanlaştı. Serbest çalışmaya başlayarak Eka Desen adlı atölyesini kurdu. Başarılı üretimiyle adını yurtiçinde ve dışında duyurdu, tekstil desinatörlüğü konusunda Türkiye'nin önde gelen kişileri arasında yerini aldı.
"27 Mayıs" 1960'tan sonra yeniden oluşan Halkevleri içinde kültür etkinliklerine katıldı. Bursa Halkevi Oda Tiyatrosu'nun kurulmasında ve uzun yıllar etkinliğini sürdürmesinde öncü görevler aldı. Bir bölümü sonraları tiyatro dalında adlarını duyuracak olan Alpay İzer, Gökhan Mete, Güzin Evren (Çorağan), Halil Ergün, Engin Özpınar, Ömer Tuncer, Abdullah Şahin, Saygı Yağmurdereli, Nevzat Şenol, Hatice Basara (Özcan), Mustafa Özcan, Celal Cumurcul, Metin Kızanlıklı, Faik Elitutar, Aysel Güse (Alpaslan), Kutay Yalınalp gibi gençlerin tiyatro yapmalarına olanak sağlayanlar arasında yer aldı. 1970'te Bursa Halkevi'nin "tehlikeli" sayılıp çeşitli oyunlarla kapatılmasına değin geçen dönemde, Oda Tiyatrosu'nun yönetiminde, Dr. Neşati Üster ve Dr. Fahir Koman'la başlayıp, köy enstitülü iki öğretmen Hasan Ceyhan ve Mehmet Taşkın ile devam eden; sonraları Halk Eğitimi Müdürü Kemal Koyaş, Gürbüz ve Gündüz Akkök, Metin Taşkın, İrfan Özdemir, Coşkun Yavaşçaoğlu gibi Bursalı aydınlarla omuz omuza görev yaptı. Bu arada Albert Camus'nün Yabancı adlı yapıtının tiyatro uyarlamasını yorumladı.
Bursa Halkevi içinde oluşturulan, ancak baskılar dolayısıyla ancak bir yıl devam edebilen Sinema Derneği*nin yöneticileri arasında yer aldı. Halkevi'nin 1970'te kapatılması sürecinde sert ve çetin bir savaşım verdi. 1978-1980 arasında, Dr. Ünal Eşiyok'un başkanlığında kurulan ikinci Sinematek Derneği'nin yönetim kumlunda Gündüz Akkök ve Reha Pekünlü ile birlikte çalıştı.
Ekoteks firmasında iş yaşamını sürdürmekte (2001).


ÜYELERİMİZE İNDİRİM YAPAN FİRMALAR

BGC üyelerine indirim yapan sağlık ve eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler yenilendi. devamı

BGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU...

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen “BGC Başarı Ödülleri Yarışması”... devamı

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN: “BASINIMIZA KATKI İÇİN VARIZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’yı Basın Kültür Sarayı’ndak... devamı

BGC ÖDÜL SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Y... devamı

Marmara Bayram’ın konusu “Bursa turizmi”

Marmara Bayram Gazetesi’nde ana konu olarak “Bursa turizmi ve Bursa’nın bilinmeyen yöreleri” ele alınaca... devamı