Başkanlar

M. Nuri KOLAYLI  (1995-      )    

1958 yılında Bursa’da doğan Mehmet Nuri Kolaylı, gazeteciliğe ilk adımını 1975 yılında Bursa Hakimiyet’le attı. Teknik servisin pikaj-montaj bölümünde göreve başladıktan sonra sayfa sekreterliğine (mizanpaj) geçen Kolaylı, bu dalda birçok ödül aldı.

Hakimiyet Gazetesi’nin Gençoğlu ailesi tarafından alınması üzerine bu gazeteye geçerek sayfa sekreterliği görevini sürdüren Kolaylı, kısa zamanda teknik müdürlük ve sayfa sekreterliği şefliğini üstlendi.

1987’de askerlik görevini tamamladı ve Celal Sönmez tarafından satın alınan Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde mizanpaj sorumlusu olarak göreve başladı. 1990’da aynı grubun akşam gazetesi çıkarma kararının ardından “Ekspres Gazetesi”nin kuruluşunda yazı işleri müdürü olarak görev aldı.
Yaklaşık 2 yıl süreyle bu görevi sürdürdü. Ekspres’in kapatılması üzerine Bursa Hakimiyet Gazetesi’ne yazı işleri müdürü olarak geçti. 1993’de ise genel yayın müdürü oldu. 1995’te kuruluşu gerçekleşen AS TV’de de genel yayın yönetmeni olarak görev aldı. 1996’da bu görevlerinden ayrılarak Cavit Çağlar’a ait Olay Medya Grubu’nda reklam ve dış ilişkiler koordinatörü olarak göreve başladı.

1997’de bu görevinden ayrılarak Tahsin Ardıç’ın sahibi olduğu haftalık ekonomi gazetesi Ekohaber’de yazmaya başlamasının yanı sıra Sütaş’ın basın danışmanlığını da üstlendi.

Ocak 2000’de yeniden Bursa Hakimiyet Gazetesi’nin başına geçen Kolaylı, 2002’de Kent Gazetesi’ni yayın yaşamına kazandırdı ve Bursa Haber Ajansı’nı faaliyete geçirdi. 1995’te AS TV ve Radyo S’in de kendisine bağlanmasıyla Medya S Grup Başkanı oldu.

2008’de Kolaylı Yayıncılık şirketini kurarak, gundem16.com internet sitesini ve aylık Gündem16 Dergisi’ni yayın hayatına soktu. 2010’da Cüneyt Dizdar’ın sahibi olduğu Dibay Medya’nın başına Medya Grup Başkanı olarak geçti. Dibay Medya, Haber Gazetesi’nin (Kolaylı halen Haber Gazetesi Tüzelkişi Temsilcisi görevini sürdürüyor) yanı sıra Hayat Gazetesi, Gazete Avrupa, Hight Life Dergisi, Gundem16 Dergisi, Radyo Vizyon ve internet sitelerini bünyesinde barındırıyordu.

Kolaylı, 2011 başından itibaren ise Olay TV Genel Yayın Müdürlüğü görevini üstlendi. Bu görevini yaklaşık bir yıl sürdürdü.

Kolaylı, Mayıs 2015’te Turkticaret.net’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yanıklar’la bursa.com internet haber portalını kurdu ve kısa sürede Türkiye’nin en çok okunan yerel sitelerinden biri haline getirdi. Sosyal sorumluluk çerçevesinde Bursa.comolarak Wiki Bursa ve Bursa Guideprojelerini hayata geçirdi.

Mesleki sorunların çözümünde örgütlenmenin önemine inanan Kolaylı, 1985’te İbrahim İşsevenler’in başkanlığını üstlendiği Bursa Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulunda yer aldı. 1994’te Tahsin Ardıç’ın başkanlığındaki yönetim kurulunda başkan yardımcısı oldu. 1995’te başkan olarak seçildiği BGC’de halen bu görevini sürdürüyor. Kolaylı bu süreçte Bursa basını için tarihi bir proje olan Basın Kültür Sarayı’nın yapımına öncülük etti. Basın kültür Sarayı bünyesinde; Basın Tarihi Müzesi, Akkılıç Kütüphanesi, Uğur Mumcu Etkinlik Salonu, sergi alanları, BGC yönetim merkezi ve lokali ile alışveriş merkezi bulunuyor.

Kolaylı aynı dönemde, kooperatif olarak kurulan Basın Sitesi’nin inşaatının tamamlanmasını sağladı. 2014 yılında da Bursa’daki medya çalışanlarının ev sahibi olmaları amacıyla, TOKİ ile protokol imzalayarak 452 konutluk Yunuseli BGC Evleri projesinin hayata sokulmasını sağladı.

1997’de kuruluşu Bursa’da açıklanan Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nda kurucu başkan yardımcısı olarak görev aldı ve 2009 yılına kadar genel başkan yardımcılığı görevini sürdürdü.

Kolaylı 2013 yılında Marmara Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanlığı’na, 2014 yılında da 91 basın meslek örgütünün üye olduğu Türkiye’nin en üst çatı örgütü olan Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanlığı’na oybirliği ile seçildi. Örgüt daha sonra “Türkiye” adını alarak Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu oldu.

Nuri Kolaylı, 2011, 2013 ve 2015 yıllarında yapılan Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilciliği seçiminde, kurumun genel kurul delegeliğine; 2015 yılında genel kurul üyeleri arasında yapılan seçimle de Basın İlan Kurumu Denetçiliğine seçildi.

25 Ağustos 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Basın Kartları Yönetmeliği’ne göre Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi olarak Basın Kartları Komisyonu’nda üye olarak temsil etme hakkını elde etti.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinde de yer alan Kolaylı, 2005 yılından bu yana da Bursa Araştırmaları Vakfı’nın başkanlığını yürütüyor. Ayrıca Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın meslek grubunda 2 dönem Meclis üyeliği yaptı.

İlköğretimini Atatürk İlkokulu’nda, ortaokulu Bursa Erkek Lisesi’nde, liseyi Bursa Ticaret Lisesi’nde tamamlayan Nuri Kolaylı, BİTİA ile başladığı yükseköğrenimini Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olarak noktaladı.
Sürekli Basın Kartı sahibi olan Kolaylı, evli ve bir kız çocuğu babası.

 

Tahsin ARDIÇ (1994-1995)                              
1956 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Gazeteciliğe 1976 yılında Bursa’nın Sesi Gazetesi’nde başladı. Sırasıyla Bursa’nın Sesi, Doğru Hakimiyet, Türk Haberler Ajansı’nda muhabirlik yaptı.2,5 yıl Türk Haberler Ajansı’nın  Karadeniz Bölge Müdürlüğü yaptı.

Yaklaşık 7 yıl BUSİAD Danışmanlığı görevinde bulundu. 12 yıl Dünya Gazetesi Bursa Bölge Temsilciliği yaptı. 31.07.1995 yılında gazetecilik mesleğinden emekli oldu ve EKOhaber Gazetesi’ni kurdu.

BUSİAD, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Bursaspor Kulübü ve bazı yardım kurumları üyesi olan Tahsin Ardıç, Bursa Gazeteciler Vakfı Başkanlığı, TÜGİAD Yüksek Danışma Kurulu Üyeliği, Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyeliği, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeliği yaptı.

BUSİAD 2009 Özel Başarı Ödülü’ne layık görülen Tahsin Ardıç, çeşitli meslek kuruluşlarından aldığı 50’ye yakın ödüle sahip. Evli, Yasemin ve Yılmaz adında iki çocuk babası olan Tahsin Ardıç halen EKOhaber Gazetesi’nde meslek yaşamını sürdürüyor. 

 

Aykan UZOĞUZ   (1990- 1994)                          
1939 yılında Bursa'da doğan Aykan Uzoğuz ilköğrenimini Reşitpaşa İlkokulu'nda (1950), ortaöğrenimini Bursa Erkek Lisesi'nde (1956) tamamladı. Kendi özgün anlatımıyla "birkaç üniversite gezdikten sonra" 1962'de Bursa Eğitim Enstitüsü'nün edebiyat bölümünü bitirdi.
Bursa Akınspor'da futbola başladı, Çelikspor'da, Ankara Yolspor'da, sonra yeniden Akınspor'da oynadı. 1960'ta Merinos'la yapılan bir maç sırasında ayağı kırıldığı için aktif spor yaşamını bırakmak zorunda kaldı.
1962'den 1970'e değin Özel Bursa Koleji'nde (Özel Namık Sözeri Lisesi) öğretmen ve yönetici olarak çalıştı. Bu arada 1968-1969'da İstanbul'da Özel Güneş Mühendislik Yüksek Okulu'nda genel sekreterlik görevinde bulundu.
Gazeteciliğe 1960'ta başladı ve 1975'te profesyonel/kadrolu oldu. 1970'li yıllarda Cumhuriyet gazetesinde spor yorumları ile bir sosyoekonomik araştırması yayımlandı.
Bursa'da Millet, Hürses, Milletindir Hakimiyet gazetelerinde, daha sonra Bursa Hakimiyet, Hakimiyet ve Olay'da spor gazetecisi, köşe yazarı, reklâm müdürü, murahhas aza ve genel yönetmen olarak görev aldı.
Siyasal ve toplumsal yazılarında ölçülü ve zaman zaman mizahi üslubuyla ilgi topladı.
Mayıs 2001'de, Olay'dan ayrılarak yeniden Bursa Hakimiyet'e döndü ve bu gazetede Mart 2005'e kadar köşe yazarlığı ve spor eleştirmenliğini sürdürdü.
1989'dan 1994'e değin Bursa Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı görevinde bulunan Uzoğuz, Türkiye Spor Yazarları Derneği, Basın Konseyi, Bursa Rotary Kulübü ve Bursaspor üyesi.
Türkiye Çocuk Evleri Vakfı yönetim kurulu başkanlığı da yapan Uzoğuz'un, gazeteci Enver Ayhan'la birlikte hazırladığı "Hey Gidi Günler Hey" ve "Spor Dünyamız" adlı spor ağırlıklı iki kitabı vardı.
Bursa'da 1960 yılından, kansere yakalandığı 2005 yılına kadar gazetecilik yapan, 1989-1994 yılları arasında BGC Başkanlığı görevinde bulunan Uzoğuz'un, kızı Özlem Çerezci'nin İstanbul'daki evinde21.06.2007 de aramızdan ayrıldı ve cenazesi
  Büyükçekmece Mezarlığı'na defnedildi.

 

İbrahim İŞSEVENLER  (1986- 1990) 
1926 yılında Bursa’da doğdu. İlk, orta ve lise öğreniminin ardından devam ettiği Havacılık okulundan ayrıldı.

Merinos fabrikasında teknisyen olarak çalıştı.

1958'de basın mesleğine girdi.

Bursa'da yayımlanan Ekspres, Hakikat ve Hakimiyet gazetelerinde  muhabirlik ve yazarlık yaptı. Türk-spor, Hayatspor, Akşam ve Tercüman gibi dergi ve gazetelerin Bursa spor muhabirliği; Son Havadis'in temsilciliği görevlerinde bulundu.

Türkiye Spor Yazarları Derneği’nce (TSYD) 1981'de, spor inceleme yazısı dalında "Türkiye'de yılın gazetecisi" seçildi.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden iki ödül aldı.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nce 1990'da fıkra dalında "başarı", 1992'de "üstün hizmet" ödüllerine layık görüldü.

Bunların yanı sıra Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nden çeşitli zamanlarda beş ödül daha kazandı.

Ayrıca TSYD tarafından 1994'te meslekte 25 yılını doldurduğu için ödüllendirildi.

1986-1989 yılları arasında Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yapan İşsevenler, bu dönemde Cemiyet'in kamu yararına dernek statüsü kazanmasını sağladı.
1988'de, Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı’nın kurulmasına önayak oldu, vakıf başkanlığına seçildi, ölümüne değin bu görevini sürdürdü. Vakıf adına satın alınan bir dairede Bursa Gazeteciler Cemiyeti'ni ve basın merkezini topladı.

Bursa basınının “dayı” lakaplı duayeni İbrahim İşsevenler 14 Nisan 1997 günü öldü ve Pınarbaşı'nda defnedildi.

 

BÜKEY, Aziz (1985-1986) 
1952 yılında İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde doğdu. Babası Zeki Bükey Atatürk’ün fotoğrafçısıydı.

Taksim İlkokulu’nda başladığı ilköğrenimini Yeşilköy Pansiyonlu İlkokul’unda, orta öğrenimini Zincirlikuyu Yapı Sanat  Enstitüsünde tamamladı. 

Gazeteciliğe çok genç yaşta Milliyet Gazetesi’nde başladı. Gündüz teleks operatörü olarak  basın şehidi Abdi İpekci’nin  Ankara notlarını Ankara büro şefi İzzet Sedes’den alıp Abdi İpekçi’ye iletiyor, geceleri de nöbetçi foto muhabiri olarak çalışıyordu.

1968 Yılında Haldun Simavi’nin Web Ofset kurumuna geçti. Burada Fotospor dergisinde çalıştı ve Günaydın gazetesinin kuruluşunda görev aldı.

Fotospor mecmuası kapandıktan sonra Yavuz Uzan’ın sahibi olduğu  Yeni İstanbul Gazetesine geçti. Burada iki yıl polis muhabirliği yaptıktan sonra Günaydın gazetesine döndü. 1971 de Günaydın Kadıköy bürosunda  sıkıyönetim mahkemelerini izleyip yazdı.

Aziz Bükey 1972 yılında askere gitti. 1974 yılında askerlik dönüşü,  yeni kurulan Bursa Hakimiyet gazetesinde çalışmaya başladı. Bursa’da sırasıyla Hürriyet Haber Ajansı, Bursa’nın Sesi, Anadolu Ajansı, Hakimiyet, Güneş ve Olay gazetelerinde çalıştı. 

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı ve yönetimlerinde bulundu. Olay TV’de 1985 gün süresince canlı at yarışı programı yaptı.  At yetiştiriciliği ve yarışçılığı konusunda hazırladığı belgesel TRT-ATV-STAR-SHOW TV gibi kanallarının da katıldığı yarışmalarda 4 birincilik ve bir ikincilik ödülü kazandırdı. 

Olay gazetesinden emekli oldu. 

Bir süre Bursa Hakimiyet gazetesinde at yarışı sayfası ve AS TV de de yarış programları yaptı.

Mudanya Egemen Gazetesi’nin imtiyaz sahibi olan Aziz Bükey, 2021 yılı Ocak ayında Mudanya'da vefat etti.

 

Nazır ÖZSÖZ (1984-1985) 
1946’da Erzincan İliç’de doğdu.

Başkent Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.

Bursa Marmara Gazetesi, Milli Gazete ve Hakses Mecmuası’nda yazıları yayımlandı.

1984-1985 yılları arasında Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı.

Eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Basın Müşavirliği’ni yaptı.

Nazır Özsöz, Necmettin Erbakan'ın başbakanlığı döneminde ağır bir trafik kazası geçirdi ve uzun süre tedavi görmek zorunda kaldı.

24 Ekim 2011 tarihinde Ankara’da vefat eden Merhum Özsöz’ün “ Yanlış Yönetilen Ülke Türkiye “ isimli bir de eseri bulunuyordu.

 

Saruhan AYBER   (1978-1984 )                      
1939 yılında İstanbul’da doğdu.
Basının tipodan ofsete dönüşümü aşamasında önemli katkıları bulunan gazete yöneticisi olarak Bursa basın tarihine geçti.

İlk, orta ve lise öğrenimini Manisa'da yaptı. İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi.

Gazetecilik yaşamına 1958'de Demokrat İzmir'de başladı.

1960'ta Yeni Asır'a geçti, bu gazetenin yazı işleri müdürü oldu.

1968-1974 arasında Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı.

1973'te İzmir Ekspres'in yazı işleri müdürlüğüne getirildi.

1974'te Bursa'da çıkarılma hazırlıkları yapılan ilk ofset gazete Bursa Hakimiyet'in yazı işleri müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği ile görevlendirildi. Gazetenin Türkiye standartlarında teknik ve içerik özelliği kazanması için çaba harcadı.

1977-1984 yılları arasında Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yaptı.
1986'da bir kez daha İzmir'den çağrı aldı ve Yeni Asır'ın genel müdür ve genel yayın yönetmeni oldu. Bir süre sonra İstanbul'da yayımlanmaya başlanan Sabah'a, daha sonra Günaydın'a geçti.

Günaydın Gazetesi’nin o dönemdeki sahibi Asil Nadir'in İngiltere'de tutuklanması nedeniyle ödeme zorluğuna düşmesi ve gazete çalışanlarının açıkta kalma tehlikesiyle karşılaşması üzerine, 22 Temmuz 1991'de bizzat çalışanların sahibi olduğu Yeni Günaydın gazetesini örgütledi.

1993'te gazetenin, içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle Bekir Kutmangil'e satışını gerçekleştirdi.

1 Ocak 1995'ten itibaren yeniden Bursa'ya döndü ve Bursa Hakimiyet'te görev aldı. Gazetenin Bursa 2000'e dönüşüm çalışmalarını yönetti. Bursa Gazetecilik AŞ'de yönetim kurulu başkan vekilliği görevine getirildi ve murahhas üye olarak yeni gazetenin sorumluluğunu üstlendi. Temmuz 1998’de bu görevinden ayrıldı ve Bursa’da bir danışmanlık bürosu açarak serbest çalışmaya başladı.

Aralık 2000’de İstanbul’daki Bilgi Üniversitesi’nin yönetim kurulu üyeliğine getirildi.

Ayber 2001 yılında, Olay Medya Grup Başkanı oldu. Daha sonra bu görevinden ayrıldı.

Sürekli basın kartı sahibi olan Ayber, özellikle kültür zenginliği ve müzik bilgisiyle tanındı.

Ayber’in basın sorunlarını içeren araştırma ve incelemeleri ile bu konularda yayımlanmış çalışmaları oldu.

KOAH hastası olan Ayber,16 Ekim 2014 Perşembe günü vefat etti. Saruhan Ayber için ilk tören 17 Ekim 2014 Cuma günü saat 14:00’te, bir dönem başkanlığını yaptığı Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nde yapıldı. Ayber'in cenazesi buradan Organize Sanayi Bölgesi Camii'ne götürülüp, ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Hamitler Kent Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

Necati AKGÜN (1968-1978)
1925 yılında Bilecik’te doğdu.
İlk, orta ve lise öğrenimini Bursa ve İstanbul'da tamamladı.

Gazetecilik mesleğine 1945 yılından itibaren Bursa'da yayımlanmakta olan Ant gazetesinde başladı.

Bilecik'te Pazaryeri, Bursa'da Çivi gazetelerini çıkardı.

Hürriyet ve Milliyet'in Bursa temsilciliklerini yaptı.

Bursa'da yayımlanan Millet gazetesinde genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu.

1 Ocak 1970'te Ersan Suphi Karakaptan, Dursun Cinkarataş ve Halil Gönenç'le  birlikte Bursa'nın Sesi gazetesini çıkarmaya başladı.

1967-1977 yılları arasında Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin ve bir süre Türkiye Gazeteciler Sendikası Bursa Şubesi'nin başkanlığı görevlerinde bulundu.

Anadolu Basın Birliği'nin kuruluş aşamasında katkı sağladı.

Bursa'nın Sesi'nin Nail Yenice'ye satılarak Uludağ adıyla yayımlanmaya başlamasından sonra Bursa Hakimiyet gazetesinde köşe yazarı oldu.2001 yılında bu gazetedeki günlük yazılarına son verdi.

Gençlik yıllarından itibaren siyasette yer aldı.

1980 öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) çeşitli görevler aldı, il genel meclisi üyeliği yaptı, birkaç kez milletvekili, bir kez de belediye başkanı adayı oldu.1980'den sonra Halkçı Parti'nin (HP) kuruluşuna katıldı, partinin il başkanlığını yaptı, milletvekilliğine aday gösterildi.

Sosyal Demokrasi Partisi'yle (SODEP) Halkçı Parti'nin birleşmesi ile oluşan Sosyal Demokrat Halkçı Parti'de (SHP) de çeşitli görevlerde bulundu. 1992'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeniden açılması üzerine bu partiye katıldı. Sahibi olduğu Çivi adlı dergide yayımlanan bir fıkra nedeniyle para cezasına çarptırıldı, derginin yazıişleri müdürü Yalçın Kaya da hapse mahkûm oldu.

Duayen gazeteci, yazar, siyaset ve örgüt adamı Necati Akgün 3 Mayıs 2012 akşamı yaşama veda etti. Akgün için ilk tören 5 Mayıs 2012 saat 16.00’da, 1967-1977 yılları arasında on yıl süreyle başkanlığını yaptığı Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nce Basın Kültür Sarayı önünde düzenlendi. Akgün’ün cenazesi Ataevlerdeki Edebali camisinde ikindi sonrası kılınan cenaze namazı sonrası Fethiye Köy Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Yapıtları: Pazar Gülü (roman, gazetesinde yayımlandı) ve Son 100 Yılın Bursa Olayları ve Anılarım.

 

Mustafa TAYLA (1965-1968) 
İlk ve ortaokulu Bursa'da, lisenin ilk iki sınıfını Bursa Erkek Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamladı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi ise de bitiremeden ayrıldı.

Gazeteciliğe 1941'de Bursa gazetesinde başladı. Sonra sırasıyla Açık Ses, Tasviri Efkâr, Doğru, Hakimiyet, Son Posta, Yeni İstanbul, Ekspres, Cumhuriyet, Bursa Hakimiyet ve Doğru Hakimiyet gazetelerinde muhabir, sekreter, genel yayın müdürü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 1974'te emekli oldu ise de, mesleğini 1986'ya değin sürdürdü.

1983'te Doğru Hakimiyet’in Mümin Gençoğlu tarafından satın alınarak Hakimiyet’in yeniden ve ofset tekniğiyle çıkarılmasına katkıda bulundu.

1986'da aktif gazetecilikten ayrılarak Ankara'ya yerleşti.

Mesleği ve yakın tarihle ilgili araştırmalarına ağırlık verdi.1972'de Basın Şeref Kartı alan ilk Bursalı gazeteci olan Tayla, on yıl süreyle Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nin başkanlığını yaptı, iki dönem Türkiye Gazeteciler Sendikası’ın genel yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. Ayrıca dört yıl süreyle Bursa Turizm ve Tanıtma Derneği’nde de başkanlık görevini üstlendi.

1869-1983 yılları arasındaki 114 yıllık dönemi kapsayan Bursa Basın Tarihi adlı bir araştırması 1997’de Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayımlandı. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sonrasında Neşriyat Umum Müdürlüğü’nce hazırlanarak Arap harfleriyle basılan Anadolu’da Yunan Zulüm ve Vahşeti adlı kitabı, yeni abece’ye çevirerek Anadolu’da Yunan Mezalimi adıyla yeniden yayımladı.

Mustafa Tayla 31 Ocak 2009 tarihinde yaşama veda etti.

 

Ramazan Arif KARAASLAN (1964)
Bursa Ticaret Lisesi öğretmenlerinden olan Ramazan Arif Karaaslan, Bursa’da kısa süre gazetecilik ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı yaptı.

Bursa’da yayınlanan Millet gazetesinde bir dönem yazı işleri müdürü olarak çalıştı ve bu dönemde Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin 1964 yılındaki genel kurulunda başkan seçildi. Yönetim Kurulunun istifası yolunda aldığı karar sonucunda aynı yıl başkanlıktan ayrıldı. 
BGC üyelerinden Mustafa Tayla,  BGC Yönetim Kuruluna dilekçe ile başvurarak, Ramazan Arif Karaaslan’ın “Atatürk Caddesi’ne bir masa atarak, yazı işleri müdürlüğünü yaptığı Millet gazetesinin 2.,3. ve  4. baskılarını bir müvezzi gibi bağırarak sattığını” belirtti. Bu davranışın cemiyet başkanlığı görevi ile uyuşmadığı savunularak, Karaaslan’ın bu görevinden istifası istendi.  BGC Yönetim Kurulu,  BGC 2.Başkanı Mehmet Ohri’nin başkanlığında 14.8.1964 günü toplanarak durumu görüştü ve Tayla’nın başvurusu doğrultusunda karar verdi. Bunun üzerine Ramazan Arif Karaaslan başkanlıktan ve yönetim kurulu üyeliğinden istifa dilekçesini sunarak çekildi. 
Ramazan Arif Karaaslan, kısa süren cemiyet başkanlığı ile yazıişleri müdürlüğü sonrasında Ticaret Lisesi’ndeki görevine döndü. 

 

Hayri  TERZİOĞLU, (1957 -1964)                              
İlköğrenimini Bursa'da, ortaöğrenimini Fransız Okulu'nda yaptı.

Kısa bir süre Türkiye İş Bankası'nda memur olarak çalıştı.

1934'te Terzioğlu Çiftliği'nin yönetimini üstlendi.

1946'da Demokrat Parti’nin (DP) Bursa kurucuları arasında yer aldı, 1950'de il başkanlığına getirildi. Bu görevini "27 Mayıs 1960"a değin aralıksız sürdürdü.

1954 - 1960 arasında altı yıl Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yönetim kurulu başkanlığı ve  dört yıl da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) birinci ve  ikinci başkanlığı görevlerinde bulundu.

1966'da Bursa Çimento AŞ’nin kuruluşuna öncülük etti, yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

1946'da Bursa'da çıkarılmaya başlanan muhalefet yayın organı Doğru gazetesini satın alarak, 1950'den itibaren Hakimiyet Milletindir adıyla yayımladı. Bu gazete, Bursa'nın basın yaşamında önemli bir yer edindi ve okul işlevi gördü.

1967-1968 yıllarında Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Gazete patronluğundaki tutum ve davranışlarıyla, dönemin gazeteci kuşağı üzerinde olumlu izlenimler bırakan Terzioğlu, 1974’te Hakimiyet’i Armağan Gerçeksi-VEB ortaklığına sattı ve gazete ofset tekniğiyle Bursa Hakimiyet adıyla yaşamını sürdürdü.

Terzioğlu, 20 Mayıs 1976’da vefat etti.

 

Musa ATAŞ (1947- 1957)                                
1901 yılında Dağıstan’da doğdu.

Küçük yaşta ailesiyle birlikte Bursa'ya geldi.

Öğretmen Okulu son sınıfında iken Kurtuluş Savaşı'na katılmak üzere öğrenimini yarım bıraktı. Talimgâh eğitimi gördükten sonra zabit vekili oldu.

Birinci İnönü'den itibaren bütün savaşlara ve Konya ayaklanmasının bastırılma harekâtına katıldı. Bu hizmetleri karşılığında İstiklâl madalyası ile ödüllendirildi.

Barış döneminde yarım kalan öğrenimini tamamladı.

Bursa Kız Lisesi'nde bir süre Fransızca öğretmenliği yaptı. Daha sonra büyük heves duyduğu gazeteciliğe başladı.

1945'ten sonra Bursa'da yayımlanan Ant ve Hakimiyet gazetelerinde muhabir olarak çalıştı ve köşe yazdı.
Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinin Bursa temsilciliğini yaptı.

Bursa'da sporun gelişimiyle de ilgilendi. Stad müdürlüğü ve kayak ajanlığı görevlerinde bulundu.

Basın şeref kartı alan ilk gazetecilerden olan Ataş, aynı zamanda Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin de kurucu başkanıdır.
Yapıtları: Elli Yıl Önce Bursa (1960), Bursa Kılavuzu (İstanbul 1944), Bursa Kaplıcaları ve Otelleri Broşürü  (1952), Tarih ve Tabiat Şehri Bursa (1948), Bursa Sanatları (1949).
Musa Ataş 1964 yılında Bursa’da vefat etti. 

ÜYELERİMİZE İNDİRİM YAPAN FİRMALAR

BGC üyelerine indirim yapan sağlık ve eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler yenilendi. devamı

BGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU...

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen “BGC Başarı Ödülleri Yarışması”... devamı

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN: “BASINIMIZA KATKI İÇİN VARIZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’yı Basın Kültür Sarayı’ndak... devamı

BGC ÖDÜL SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Y... devamı

Marmara Bayram’ın konusu “Bursa turizmi”

Marmara Bayram Gazetesi’nde ana konu olarak “Bursa turizmi ve Bursa’nın bilinmeyen yöreleri” ele alınaca... devamı