Kaboğlu ve Mercan yeni anayasayı tartıştılar

Bu sayfa 2012-01-18 15:53:11 tarihinde yayınlandı ve 4504 kez okundu.

Yüzyüze söyleşileri Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Faruk Mercan ile başladı.


BGC Başkanı Nuri Kolaylı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide,  Prof. Dr. Kaboğlu,  “Eğer yeni bir anayasadan söz ediyorsak, izlediğimiz yöntemde sorun var” dedi. Gazeteci yazar Faruk Mercan ise, yeni anayasanın mümkün olduğunca farklı grupların katkısıyla hazırlanması gerektiğini söyledi.

Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Gazeteciler Cemiyetinin birlikte düzenlediği Yüz Yüze Söyleşileri, Basın Kültür Sarayı’ndaki Uğur Mumcu Etkinlik Salonunda “Nasıl bir Anayasa” konusu ile başladı. 
Programda konuşmacı olarak görünen Prof. Dr. Suheyl Batum,  KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın cenaze töreni için bu ülkeye gittiğinden söyleşiye katılamadı. Batum, kürsüden okunan mesajında, söyleşiye katılamama nedenini açıklayarak,  başka bir toplantıda Bursalılarla buluşmayı ümit ettiğini bildirdi.
BGC Başkanı Nuri Kolaylı’nın konukları tanıttığı ve söyleşilerin programı konusunda bilgi verdiği kısa konuşmasının ardından başlayan söyleşide,  ilk sözü Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu aldı. 
Türkiye’nin, yaklaşık 30 yıldır 1982 Anayasası üzerinde tartıştığını, son on yıldır da yeni bir anayasa yapma çabası içinde olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Kaboğlu,  anayasada yöntem sorunu üzerinde durdu. Söyleşinin, “Yeni Anayasa: Anlamı, Mekanı ve Zamanı” şeklindeki başlığının, günümüzdeki durumu özlü bir biçimde ifade ettiğini belirten Kaboğlu, “Yeni Anayasa: anlamı, mekanı, zamanı denildiğinde,  bir yıl öncesine değin çok kimse anlamıyor,  ‘ne demek oluyor, bu?’ diyordu. Oysa Arap Baharı denilen olaylar başladıktan sonra, yeni bir anayasanın anlamı, mekanı ve zamanı ile birlikte değerlendirilmesinin önemi açıkça ortaya çıktı, açıkça anlaşıldı” dedi.  İbrahim Kaboğlu şöyle devam etti: 
Bu Meclis, yasama görevi için seçildi, anayasa yapmak için değil.  Yasama görevini sürdürsün, sürdürürken de yeni anayasa için yolu kolaylaştıracak yasalar çıkarsın. Fakat anayasa yapma işini halkın yeni anayasayı kursun, yapsın diye seçtiği bir meclise bıraksın.
Gazeteci yazar Faruk Mercan ise , “Şu an Büyük Millet Meclisi’nde Anayasa Uzlaşma Komisyonu görev yapıyor.  Komisyonda farklı partilerin temsilcileri var. Yöntemde yanlışlık yok” dedi. Mercan, yeni anayasa konusunda asıl önemlisinin mümkün olduğunca farklı kesimlerin, grupların katkılarıyla hazırlanması olduğunu belirtti.
 


ÜYELERİMİZE İNDİRİM YAPAN FİRMALAR

BGC üyelerine indirim yapan sağlık ve eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler yenilendi. devamı

BGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU...

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen “BGC Başarı Ödülleri Yarışması”... devamı

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN: “BASINIMIZA KATKI İÇİN VARIZ”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’yı Basın Kültür Sarayı’ndak... devamı

BGC ÖDÜL SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Gazetecilik Başarı Ödülleri Y... devamı

Marmara Bayram’ın konusu “Bursa turizmi”

Marmara Bayram Gazetesi’nde ana konu olarak “Bursa turizmi ve Bursa’nın bilinmeyen yöreleri” ele alınaca... devamı